
مقالات
طرح نهادینه کردن ارزش های اسلامی
ارائه دهنده ایده اولیه: رضا فرهادیان مؤسس مجتمع فرهنگی و تربیتی توحید نگارنده متن: سید احسان افشاریزاده معاون آموزشی دبستان توحید ۲
خلاصه :
مؤسسه فرهنگی تربیتی توحید قمطرح درس تلفیقی
طرح درس، برنامهای برای عمل و بهکارگیری مبانی نظری دانش تعلیم و تربیت است. [1] هر معلمی پس از گذراندن علوم نظری تعلیم و تربیت در تحصیلات دانشگاهی خود، باید در عرصه حرفه معلمی زمینه های کاربردی آن علوم را فراهم سازد. در حقیقت طرح درس با گره زدن حوزه نظر و عمل، عمل را بر مبنای علم بنا می کند. البته علاوه بر مبانی علم نظری، ارزشهای اسلامی وجود دارد که باید با آن تلفیق شود.
- در لغت به معنای «به هم پیوستن» [2] و در اصطلاح به معنای ترکیب کردن یا مرتبط ساختن حوزه های محتوایی به طور مفهومی و سازمانی [3] است که از آن برای طرح درس می توان استفاده نمود. طرح درس تلفیقی علاوه بر هدف کلی پیوند میان علم، نظر و عمل، پیوند میان علم نظری و ارزش های اسلامی در حوزه عمل را نیز فراهم می سازد؛ بنابراین طرح درس تلفیقی علم و ارزش های اسلامی، برنامه ای است که با تلفیق یا به هم پیوستن علم و ارزش های اسلامی قصد دارد زمینه را برای یادگیری علوم در ضمن معرفت الهی فراهم آورد و آیه 115 بقره «... فأینماه تولوا فثم وجه ا... » را در متربی نهادینه کند و نگاه دینی ایجاد نماید.
در برابر نگاه دینی، نگاه طبیعت گرایانه وجود دارد که در آن حقایق عالم ذکر می شود بی آنکه نامی از خالق این خلقت بیان شود. آیت ا... جوادی آملی معتقدند باید به علت فاعلی و غایی در علم اشاره کرد تا علم منقطع الاول و الاخر نشود [4] و در آن بتوان به ربوبیت الهی در جریان امور پی برد. اگر نگاه به پدیده های هستی نگاهی خلقتگرایانه باشد می توان با علم طبیعی مسیر قرب الهی را پیمود. آنگاه است که انسان، اول، آخر، ظاهر و باطن «هُوَ الْأَوَّلُ وَ الاَخِرُ وَ الظَّاهِرُ وَ الْبَاطِنُ ...» [5] هر چیز را خدا می بیند و به نگاه توحیدی نائل می شود.
مؤسسه فرهنگی و تربیتی توحید کوشیده است با تدوین طرح «نهادینه کردن ارزش های اسلامی» چنین نگاه توحیدی را بهوسیله طرح درس تلفیقی در دانش آموزان نهادینه کند. معلمان با روش های مختلف و ظرافت خلاقانه بین مباحث درسی و ارزش های اسلامی پیوند برقرار می کنند تا ضمن ارائه محتوای درس، معرفت الهی را برای نیل به حیات طیبه تحقق بخشند. برای نمونه می توان به چند عنوان طرح درس تلفیقی همچون انعکاس نور در آینه و تلفیق آن با انعکاس نور الهی در ائمه اطهار(ع)، تلفیق مواظبت فیزیکی از چشم و گوش ظاهری و مراقبت معنوی از چشم و گوش باطنی، تصفیه آب از آلودگی و تلفیق آن با تصفیه انسان از گناه، تلفیق الگویابی اعداد و الگویابی انسان اشاره کرد.
مقدمه:
نظام تعلیم و تربیت رسمی کشور عمدتاً با دو واژه آموزشوپرورش شناخته می شود که همواره اقدامات و دغدغه های فراوانی در بخش آموزش انجام شده؛ اما در زمینه پرورش، اقدامات محتواسازی و برنامهریزی کمتری صورت پذیرفته است.
یکی از آسیب های موجود در نظام آموزشوپرورش فقدان طرح درس های مدون خلاقی است که بتوان ارزش های اسلامی را در افراد نهادینه کرد؛ لذا در کنار دستاوردهای علمی باید دستاوردهای تربیتی نیز مورد توجه قرار بگیرد که به طراحی و ارائه راههای بهبود و تعالی سیستم آموزشی و پرورشی کمک شایانی نماید. اگرچه برخی دروس تا حدودی با چنین اهدافی تدوین شدهاند؛ اما لازم است نهادینه کردن ارزشها با روشی خلاقانه تر و همهجانبه در تمام فعالیت و برنامههای مدرسه جاری شود. مهدی نوید ادهم؛ دبیر کل شورایعالی آموزشوپرورش با اشاره به مسئولیت آموزشوپرورش در تربیت دانشآموزان، متذکر شد: «باید از هر فرصت و ابزاری در زمینه تربیت دینی بچهها استفاده کنیم. اکنون نظام ما عمدتاً آموزشی است و به این خاطر است که سند تحول بنیادین بر چرخش و تبدیل نظام آموزشی به نهاد فرهنگی - تربیتی تأکید دارد.» (26/7/96) [1]
مؤسسه فرهنگی و تربیتی توحید سالهاست که به موضوع پرورش پرداخته؛ اما اخیراً با توجه به نیاز روز افزون این امر مهم، بر آن شده است تا با استفاده از نظر متخصصان و تجارب مربیان و معلمان طرحی به نام «نهادینه کردن ارزش های اسلامی» را بهطور رسمی تدوین کند تا به همت متصدیان این مؤسسه در سال تحصیلی 1397-1398 اجرایی شود.
اهداف:
هدف کلی:
- ارزش های اسلامی در دانشآموزان نهادینه شود.
اهداف جزئی:
- حداقل یک ارزش در زمینه خداشناسی در دانش آموزان نهادینه شود؛
- حداقل یک ارزش در زمینه امامشناسی در دانش آموزان نهادینه شود؛
- حداقل یک ارزش در زمینه ادب و آداب فردی در دانش آموزان نهادینه شود؛
- حداقل یک ارزش در زمینه ادب و آداب اجتماعی در دانش آموزان نهادینه شود؛
- حداقل یک ارزش در زمینه نظم و انضباط در دانش آموزان نهادینه شود؛
- حداقل یک ارزش در زمینه تابآوری و خودکنترلی در دانش آموزان نهادینه شود؛
- حداقل یک ارزش در زمینه انفاق، ایثار، تعاون و ... در دانش آموزان نهادینه شود.
مراحل تدوین طرح:
در مرحله اول این طرح ابتدا با مراجعه به اسناد مکتوب مبانی (اسناد بالادستی، کتب، مقالات، سایتها، کتب درسی رسمی و راهنمای تدریس مقطع ابتدایی) و بررسی کارگروه تخصصی در بهره گیری از تجارب همکاران، موضوعها و مصادیق [2] اولویت دار به صورت پایه به پایه استخراج گردید. در این مرحله سعی شده است ویژگی های عینی بودن، مشاهدهپذیر بودن توسط والدین (برای ارزیابی آنها)، با ارزش (اسلامی) بودن و امکان وقوع هر روزه (تا قابلیت عادت شدن) در مصادیق وجود داشته باشد.
در مرحله دوم پرسشنامه والدین برای ارزیابی میزان نهادینه شدن ارزش ها در فرزندشان طراحی گردید تا نقاط قوت و ضعف طرح را برای متصدیان آشکار سازد.
در مرحله سوم همکاران بر اساس جدول موضوعات و مصادیق جمع بندی شده به محتواسازی و طرح درسنویسی می پردازند.
در مرحله چهارم کلیه همکاران اعم از کادر اجرایی، معلم، نظامت و پرورشی به اجرای طرح درس ها برای دانش آموز می پردازند.
سپس در پنجمین مرحله با استفاده از پرسشنامه طراحی شده، ارزیابی از میزان اثربخشی طرح در تغییر عادت رفتاری دانشآموزان توسط والدین صورت می گیرد.
اجرای طرح:
- مدیر و معاون مدرسه: حمایت و نظارت بر انجام امور مربوط به نهادینه کردن ارزش ها؛
- معاون آموزشی: نظارت بر اجرای صحیح طرح از طریق ارزیابی آغازین، فرایندی و پایانی؛
- معلمان: تدوین و اجرای طرح درسهای تلفیقی و غیرتلفیقی خلاق کلاسی متناسب با مصادیق بیان شده در جدول مصوب طرح نهادینه کردن ارزش ها؛
- نظامت و پرورش: تدوین طرح درس های خلاق در صبحگاه، مراسم، ساعتهای نماز جماعت، زنگ های تفریح و ... و فضاسازی متناسب با مصادیق بیان شده در جدول مصوب طرح نهادینه کردن ارزش ها
اصول حاکم بر اجرای طرح:
در انجام طرح نهادینه کردن ارزش ها همواره اصولی حاکم است که اگر هریک از این اصول وجود نداشته باشد، اثربخشی طرح کاهش مییابد. این اصول به شرح زیر است:
- عامل بودن معلم:
کادر اداری و والدین در انجام ارزش ها و تعامل سازنده این سه رکن در اجرایی شدن طرح: همانطور که در آموزش باید هماهنگی لازم بین والدین، معلم و کادر اجرایی مدرسه باشد، در انجام این طرح، زمانی می توان انتظار موفقیت داشت که والدین نیز با مدرسه هماهنگ باشند. اگر بهترین طرح درس ها نوشته و اجرا شود؛ اما معلم خود عامل نباشد یا ضرورت انجام این ارزش ها برای خانواده محرز نشده باشد، نتایج مطلوبی حاصل نخواهد شد. این امر از طریق آگاهی دادن به والدین (برگزاری جلسه توجیهی برای والدین در ابتدای سال) و متصدیان (از طریق این نوشتار) محقق می گردد. والدین باید بدانند ضمن عدم اجبار و وادار نمودن دانش آموز به انجام ارزش ها، باید به ترتیب ذیل به نهادینه کردن و ارزیابی انجام عمل توسط دانش آموز کمک نمایند:
- اول اینکه عملاً خودشان در انجام پیش قدم شوند تا با الگوگیری دانش آموزان از والدین خود، انجام عادت رفتاری میسر شود؛
- دوم خودشان در انجام عادت رفتاری با فرزندشان همراه شوند؛
- سوم مشاهده کردن به همراه تحسین یا ترغیب باشد؛
- چهارم پرسیدن از دانشآموز به همراه تحسین یا یادآوری انجام گیرد.
- طرح درس خلاق:
استفاده از روش های جذاب و بدیع در قالبهای مختلف برای معرفی یک عادت رفتاری به دانش آموز نقش تعیین کنندهای در ایجاد انگیزه برای انجام یک عادت رفتاری دارد. یک طرح درس خوب در نهادینه کردن ارزش ها زمانی میسر می شود که مربی بتواند علاوه بر اهداف شناختی و رفتاری، اهداف عاطفی طرح درس را به خوبی تبیین و راهبردهای تحقق آن را فراهم سازد. برای تحقق این امر میتوان از روش های شعر، داستان، نمایش، بازی، نقاشی با استفاده از آیات و روایات قرآن، کلیپ و فیلم، پوستر، ضربالمثل، پانتومیم و ... بهره گرفت.
- استمرار در طول سال تحصیلی:
مربیان و والدین باید بدانند که صرف اجرای یک طرح درس خوب برای ایجاد یک عادت رفتاری کافی نیست. همانطور که در متون دینی ذکر و یادآوری یکی از عوامل مهم در قرب الهی است، در ایجاد یک ارزش اسلامی مربیان و والدین باید در طول یک سال تحصیلی به طرق مختلف یادآوری را داشته باشند تا یک شروع خوب به دست فراموشی سپرده نشود.
- تدریجی بودن نهادینه کردن ارزش ها:
ارائه چندین ارزش در یک بازه زمانی کوتاه، باعث عدم درک صحیح دانش آموز از مطلب میشود؛ لذا توصیه می گردد در یک هفته بیش از یک عادت رفتاری معرفی نشود. نوشیدن صد لیتر آب برای یک انسان امکان پذیر نیست مگر با اصل تدریج.
شیوه ارزیابی طرح:
نحوه ارزیابی طرح نهادینه کردن ارزش ها به دو بخش مهم تقسیم می شود:
- ارزیابی از اثربخشی طرح:
این ارزیابی ناظر به اجرای عادتهای رفتاری توسط دانش آموزان است که به وسیله والدین و از طریق پرسشنامه انجام می شود.
- ارزیابی ورودی:
این ارزیابی بهمنظور تعیین سطح ورود دانشآموز قبل از اجرای طرح است. این ارزیابی در دو سطح قابل انجام است؛ سطح فردی و سطح جمعی. البته با توجه به آسیب زا بودن و رخداد عمل ماسکینگ [3] سطح فردی آن امکانپذیر نیست. ارزیابی در سطح جمعی از این آسیب مستثنی است بهطوری که ابتدا یک ارزیابی رفتار ورودی از همه والدین بدون درج نام دانش آموز جمعآوری میشود و با ارزیابی پایانی همه والدین مقایسه میشود. فایده ارزیابی ورودی در سطح جمعی این است که متصدیان طرح می توانند از میزان اثربخشی طرح آگاه شوند و در صورت عدم کارآمدی به رفع نقایص احتمالی بپردازند. مشکل این نوع ارزیابی این است که چون در سطح دانش آموزی نیست و مقایسه کل اولیه با کل پایانی است، اطلاعاتی از پیشرفت تک تک دانش آموزان در دسترس نیست.
- ارزیابی پایانی:
پرسشنامه این ارزیابی توسط هریک از همکاران پایه در کارگروه طرح تهیه و تصویب شده که بهپیوست آمده است و در پایان هر نیمسال با دعوت والدین به مدرسه بهطور حضوری تکمیل می شود. نتایج این ارزیابی باید با نمودار میله ای و نمودار دایره ای گزارش داده شود.
نکته قابل توجه در پرسشنامه این است که برای ارائه ارزیابی در سطح کلاس حتماً نام کلاس مدنظر روی پرسشنامه قید شود در غیر این صورت نمی توان پرسشنامه ها را بهصورت کلاسی جدا نموده و آمار توصیفی مجزایی ارائه کرد.
2- ارزیابی ناظر به عوامل اجرایی و اجرای صحیح طرح (فرایندی):
ارزیابی کامل یک فعالیت زمانی انجام می پذیرد که علاوه بر ارزشیابی ورودی و پایانی، یک ارزیابی فرایندی نیز در آن وجود داشته باشد. عدم انجام این نوع ارزیابی ممکن است طرح را دچار عمل مشتبه سازی یا آمیختگی [4] کند؛ بدین معنا که نتیجه طرح به طور تصنعی بهتر از واقعیت جلوه نماید. این ارزیابی در طول سال تحصیلی توسط مسئول طرح در مدرسه بهصورت دو ماه یکبار انجام می شود تا نقایص فرایند اجرا سریعاً شناسایی و برطرف شود. در پرسشنامه زیر سعی شده است که با استعلام از معلم، والدین و دانش آموز از فرایند اجرای صحیح طرح اطلاعات لازم را کسب نمود.
ردیف |
گویه |
مصادیق سنجش |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
1 |
آیا والدین از عادتهای رفتاری و روند اجرای طرح اطلاع کافی را دارند؟ |
پرسش از 10 والدین به صورت تصادفی (هر 1 امتیاز برای 2 والدین) |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
2 |
آیا دانش آموزان از عادت های رفتاری و روند اجرای طرح اطلاع کافی را دارند؟ |
پرسش از 15 دانشآموز بهصورت تصادفی ( هر 1 امتیاز برای 3 دانشآموز) |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
3 |
آیا معلم طرح درس های مصوب کارگروه را به موقع اجرا کرده است؟ |
دیدن طرح درس های اجرا شده (5 عدد) و پرسش از 5 دانشآموز بهصورت تصادفی (1 طرح درس و یک نفر 1 امتیاز) |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
4 |
دانشآموزان ارزیابی از انجام عادت ها دارند. |
مشاهده ارزیابی 10 دانشآموز بهصورت تصادفی (هر 2 دانشآموز 1 امتیاز) |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
5 |
نظامت هماهنگ با معلم عادت ها را در فعالیت های خود کار می کنند. |
پرسش یا مشاهده کار شدن 5 عادت کارشده در فعالیتهای نظامت |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
6 |
پرورشی هماهنگ با معلم عادت ها را در فعالیت های خود کار می کنند. |
پرسش یا مشاهده 5 عادت کار شده در فعالیت های پرورشی |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
7 |
همکاران متناسب با محتوای مصوب کارگروه نهادینه پیش می روند. |
اجرای حداقل 5 مصوبه کارگروه (اعم از طرح درس یا سایر موارد) (انجام هر مصوبه 1 امتیاز) |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
8 |
همکاران در عمل به عادت های طرح تلاش کافی را دارند. |
انجام حداقل 5 عادت رفتاری پایه خود از طریق پرسش از خود همکار (هر عادت 1 امتیاز) |
5 |
4 |
3 |
2 |
1 |
سخن آخر:
امید است با عنایت خداوند متعال و توجهات ائمه اطهار(ع) مجموعه فرهنگی و تربیتی توحید بتواند گامی مؤثر در مسیر اعتلای پرورش دانش آموز بردارد که این امر مهم میسر نمیشود مگر با اخلاص، صبر، تلاش و خلاقیت نیروهای کارآمد مجموعه و همکاری والدین گرامی.
پیوست
پرسشنامه پایه اول
باسمه تعالی
والدین گرامی؛ سلام علیکم
نظر به آموزش ارزش های اسلامی در مدرسه برای نهادینه شدن رفتار خوب در دانش آموزان پس از گذشت یک نیمسال تحصیلی، از جنابعالی تقاضا می شود بهطور صادقانه و واقع بینانه به سؤالات ذیل بهعنوان مشاهدهگر پاسخ دهید و ما را در مسیر نهادینه کردن ارزش های اسلامی در فرزندتان یاری نمایید.
ذکر نام دانشآموز لازم نیست.
پایه اول کلاس آقای ..........
|
گویه |
هرگز |
بعضی اوقات |
بیشتر اوقات |
همیشه |
1 |
در انجام تکالیف، خوردن غذا و آّب بسم ا... میگوید. |
|
|
|
|
2 |
بعد از آب نوشیدن به امام حسین سلام میدهد. |
|
|
|
|
3 |
هر شب قبل از خواب مسواک می زند. |
|
|
|
|
4 |
هنگام ورود به خانه و دیدن دیگران در سلام کردن پیش قدم می شود. |
|
|
|
|
5 |
لباس و وسایل شخصی خود را در مکان مخصوص قرار می دهد. |
|
|
|
|
6 |
در میان صحبت دیگران صحبت نمی کند و حرف آنها را قطع نمی کند. |
|
|
|
|
7 |
در بازی ها و کارهای گروهی نوبت را رعایت می کند. |
|
|
|
|
توضیحات در صورت نیاز: ..................................................................................................... |
پرسشنامه پایه دوم
باسمه تعالی
والدین گرامی؛ سلام علیکم
نظر به آموزش ارزش های اسلامی در مدرسه برای نهادینه شدن رفتار خوب در دانش آموزان پس از گذشت یک نیمسال تحصیلی، از جنابعالی تقاضا می شود بهطور صادقانه و واقع بینانه به سؤالات ذیل بهعنوان مشاهدهگر پاسخ دهید و ما را در مسیر نهادینه کردن ارزش های اسلامی در فرزندتان یاری نمایید.
ذکر نام دانشآموز لازم نیست.
پایه دوم کلاس آقای ..........
ردیف |
گویه |
هرگز |
بعضی وقتها |
بیشتر وقتها |
همیشه |
1 |
بعد از خوردن و آشامیدن الحمدا... میگوید. |
|
|
|
|
2 |
هر روز به امام زمان(عج) سلام میدهد. |
|
|
|
|
3 |
با دهان پر صحبت نمیکند. |
|
|
|
|
4 |
با صدای بلند با والدین خود صحبت نمیکند. |
|
|
|
|
5 |
اتاق و کلاس خود را تمیز و مرتب نگه میدارد. |
|
|
|
|
6 |
با عجله غذا نمیخورد. |
|
|
|
|
7 |
در پهن کردن سفره و جمع کردن آن کمک میکند. |
|
|
|
|
توضیحات در صورت نیاز: .................................................................................................. |
پرسشنامه پایه سوم
باسمه تعالی
والدین گرامی؛ سلام علیکم
نظر به آموزش ارزش های اسلامی در مدرسه برای نهادینه شدن رفتار خوب در دانش آموزان پس از گذشت یک نیمسال تحصیلی، از جنابعالی تقاضا میشود بهطور صادقانه و واقع بینانه به سؤالات ذیل بهعنوان مشاهدهگر پاسخ دهید و ما را در مسیر نهادینه کردن ارزش های اسلامی در فرزندتان یاری نمایید.
ذکر نام دانش آموز لازم نیست.
پایه سوم کلاس آقای ..........
ردیف |
گویه |
هرگز |
گاهی اوقات |
بیشتر اوقات |
همیشه |
1 |
هر روز نماز میخواند. |
|
|
|
|
2 |
هر روز دعای سلامتی امام زمان(عج) را میخواند. |
|
|
|
|
3 |
دستهای خود را قبل و بعد از غذا میشوید. |
|
|
|
|
4 |
از پدر و مادر خود اطاعت پذیری دارد. |
|
|
|
|
5 |
تکالیف خود را به موقع انجام میدهد. |
|
|
|
|
6 |
بهموقع سر سفره حاضر میشود و بهتنهایی غذا خوردن را شروع نمیکند. |
|
|
|
|
7 |
در خرید و کارهای خانه کمک و همکاری میکند. |
|
|
|
|
توضیحات در صورت نیاز: ........................................................................................................ |
پرسشنامه پایه چهارم
باسمه تعالی
والدین گرامی؛ سلام علیکم
نظر به آموزش ارزش های اسلامی در مدرسه برای نهادینه شدن رفتار خوب در دانش آموزان پس از گذشت یک نیمسال تحصیلی، از جنابعالی تقاضا میشود بهطور صادقانه و واقع بینانه به سؤالات ذیل بهعنوان مشاهدهگر پاسخ دهید و ما را در مسیر نهادینه کردن ارزش های اسلامی در فرزندتان یاری نمایید.
ذکر نام دانش آموز لازم نیست.
پایه چهارم کلاس آقای ..........
ردیف |
گویه |
هرگز |
بعضی وقتها |
بیشتر وقتها |
همیشه |
1 |
دعای مطالعه را پیش از مطالعهکردن میخواند. |
|
|
|
|
2 |
صلوات خاصۀ امام رضا(ع) را هر روز به خدمت ایشان هدیه میکند. |
|
|
|
|
3 |
غذا را درست (با آرامش، دهان بسته و کافی) میجود. |
|
|
|
|
4 |
به همسایه سلام میکند و حقوق (سروصدا نکردن، وسیلهای را در اختیارشان قرار دادن، نظافت محیط را حفظ کردن و ...) او را محترم میشمارد. |
|
|
|
|
5 |
از لوازم خود و امانتهای دیگران بهخوبی محافظت میکند. |
|
|
|
|
6 |
به صحبت دیگران فعالانه (بادقت شنیدن و واکنش مناسب نشان دادن) گوش میکند. |
|
|
|
|
7 |
داشتههای خود (نوشت افزار، اسباب بازی، خوردنیها و ...) را بهراحتی در اختیار دیگران قرار می دهد. |
|
|
|
|
توضیحات در صورت نیاز: ................................................................................................... |
پرسشنامه پایه پنجم
باسمه تعالی
والدین گرامی؛ سلام علیکم
نظر به آموزش ارزش های اسلامی در مدرسه برای نهادینه شدن رفتار خوب در دانش آموزان پس از گذشت یک نیمسال تحصیلی، از جنابعالی تقاضا می شود بهطور صادقانه و واقع بینانه به سؤالات ذیل بهعنوان مشاهدهگر پاسخ دهید و ما را در مسیر نهادینه کردن ارزش های اسلامی در فرزندتان یاری نمایید.
ذکر نام دانش آموز لازم نیست.
پایه پنجم کلاس آقای ..........
ردیف |
گویه |
اصلاً |
بعضی وقتها |
بیشتر وقتها |
همیشه |
1 |
روزانه یک صفحه قرآن قرائت می کند. |
|
|
|
|
2 |
ذکر روزانه را میگوید و ثوابش را به ائمه معصومین(ع) هدیه می کند. |
|
|
|
|
3 |
شبها قبل از خواب وضو می گیرد و با وضو میخوابد. |
|
|
|
|
4 |
با خانواده خود و دیگران محترمانه صحبت می کند. |
|
|
|
|
5 |
برنامۀ زمانی تماشای تلویزیون و انجام بازیهای رایانهای را رعایت میکند. |
|
|
|
|
6 |
قبل از سخن گفتن اجازه میگیرد و همچنین قبل از ورود به مکانی در میزند. |
|
|
|
|
7 |
در کمک به والدین از هیچ کوشش دریغ نمی کند. |
|
|
|
|
توضیحات در صورت نیاز: ..................................................................................................... |
پرسشنامه پایه ششم
باسمه تعالی
والدین گرامی؛ سلام علیکم
نظر به آموزش ارزش های اسلامی در مدرسه برای نهادینه شدن رفتار خوب در دانش آموزان پس از گذشت یک نیمسال تحصیلی، از جنابعالی تقاضا میشود بهطور صادقانه و واقع بینانه به سؤالات ذیل بهعنوان مشاهدهگر پاسخ دهید و ما را در مسیر نهادینه کردن ارزش های اسلامی در فرزندتان یاری نمایید.
ذکر نام دانش آموز لازم نیست.
پایه ششم کلاس آقای ..........
ردیف |
گویه |
هرگز |
بعضی وقتها |
بیشتر وقت ها |
همیشه |
1 |
روزانه یک صفحه قرآن با ترجمه میخواند. |
|
|
|
|
2 |
بعداز هر نماز، به ائمه معصومین(ع) سلام میدهد. |
|
|
|
|
3 |
بعد از مدرسه پاها و جوراب خود را میشوید. |
|
|
|
|
4 |
جلوتر از پدر و مادر و بزرگترهای خود راه نمیرود. |
|
|
|
|
5 |
برای کارهای روزانۀ خود برنامهریزی میکند. |
|
|
|
|
6 |
به غذا خوردن دیگران نگاه نمیکند. |
|
|
|
|
7 |
برای کمک به دیگران وقت میگذارد. |
|
|
|
|
توضیحات در صورت نیاز: ............................................................................................. ............................................................................................. ............................................................................................. |
ارجاعها و پینوشتها:
[1] . https://www.afkarnews.com
[2] . مصادیق همان ارزش ها یا عادت های رفتاری هستند که باید در رفتار فرد مشاهده شود.
[3] . masking
[4] . confounding