مقالات
برگزاری همایشهای بزرگداشت مقام معلم و تجلیل از پیشکسوتان و الگوهای عرصه تعلیم و تربیت اسلامی
خلاصه :
دکتر علی قائمی عمر خود را در خدمت بهنظام تعلیم و تربیت اسلامی و تربیت نسل آیندهساز و نشر اصول، مبانی و روشهای تربیت دینی هزینه کرده است.کانون مدارس اسلامی تاکنون شش همایش علمی ـ کاربردی بزرگداشت مقام معلم و تجلیل از الگوهای عرصۀ تعلیم و تربیت را برگزار نموده است. یکی از اقدامات مؤثر در این همایش، تجلیل از شخصیتهایی است که عمر گرانمایه خود را در مسیر تحقق اهداف تعلیم و تربیت اسلامی و تربیت نسل آینده ساز هزینه کردهاند. رویکرد دیگر همایش، تجلیل از همکاران ایثارگر و خانوادۀ شهدا بالآخص مدافعان حرم بوده است. در همین راستا، به منظور بازخوانی گزیدهای از اسامی تجلیل شدگان تقدیم میشود.
دکتر علی قائمی
دکتر علی قائمی عمر خود را در خدمت بهنظام تعلیم و تربیت اسلامی و تربیت نسل آیندهساز و نشر اصول، مبانی و روشهای تربیت دینی هزینه کرده است. ایشان در خانواده روحانی متولد شد. پدر ایشان روحانی، شاعر و نویسنده بود. دارای دو دکترا در رشته علوم تربیتی و جامعهشناسی هست. عضو اتاق فکر شورای انقلاب بود. نماینده دور اول خبرگان قانون اساسی و دور اول مجلس شورای اسلامی بود که چهار سال آن بهعنوان عضو هیئترئیسه انجاموظیفه کرد. دارای تألیفات فراوان در حوزۀ تعلیم و تربیت اسلامی هست.
حضرت آیت ا... غیوری
حضرت آیت ا... غیوری قبل از انقلاب تحت فرمان حضرت امام خمینی(ره) با طاغوت مبارزه کرد و برای نشر فرهنگ اسلامی و پیشبرد اهداف امام(ره) برای شکلگیری انقلاب تلاش فراوان کرد و از بنیانگذاران مدرسه اسلامی در شهرری هست. بعد از انقلاب در خدمت به انقلاب در مسئولیتهای مختلف انجاموظیفه نمود و به موضوع توسعه مدارس اسلامی اهتمام خاص داشت؛ و معتقد بود بهترین مسیر خدمت به انقلاب از طریق تأسیس و حمایت از مدارس اسلامی است. عضو هیئتامنای کانون مدارس اسلامی بود. روحش شاد.
سید اکبر پرورش
مرحوم استاد سید اکبر پرورش در اول تیر 1321 در یک خانواده مذهبی و متوسط در اصفهان به دنیا آمد. استاد پرورش از تحصیلات عالی، در کسوت معلمی فعالیت نمود. در سالهای 1347 و 1357 از ظرفیتهای همه مؤسسات فرهنگی برای هدایت جوانان استفاده نمود. کانون علمی تربیتی جهان اسلام، انجمن مددکاری امام زمان(عج)، مؤسسه ابا بصیر، دبیرستان احمدیه و مسجد رسولیها ازدستۀ این مؤسسات بود. در موضعگیریهای سیاسی خود تبعیت از ولیفقیه را وظیفه همیشگی خود میدانست. قبل از انقلاب علیه طاغوت فعالیتهای فراوان داشت. نماینده دور اول، سوم و چهارم مجلس شورای اسلامی بود و بهعنوان عضو شورای عالی دفاع درزمان جنگ تحمیلی برگزیده شد. وزیر اسبق وزارت آموزش پرورش بود و بعد از آن در مؤسسات و نهادهای مختلف در خدمت بهنظام اسلامی فعالیت نمود؛ علاوه بر اینها عضو هیئتامنای کانون مدارس اسلامی کشور و بهعنوان دبیر کانون مدارس اسلامی اصفهان برای تربیت نسل آیندهساز کشور فعالیت نمود. روحش شاد.
احمد کاشانی وحید
مرحوم کاشانی از شخصیت¬های دلسوز به مسائل فرهنگی کشور هستند و به دلیل توجه خاص به این موضوع مهم عضویت در هیئتامنا و هیئتمدیره جامعۀ تعلیمات اسلامی را پذیرفتند. یکی از مسائل موردتوجه ایشان، رسیدگی به امور ایتام هست و برای خدمت به این قشر محروم، قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نسبت به تأسیس مدرسه¬ای در شهرری تهران تحت عنوان مدرسۀ صدوق اقدام نمودند.
با همت و حمایت¬های مرحوم کاشانی مدارس اسلامی و حوزه¬های علمیه در مناطق محروم بنیانگذاری شده است، قریب به 5981 دانش¬آموز در 78 مدرسه دخترانه و پسرانه در 24 شهرستان و 9 استان و تعداد 1898 طلبه مرد و 7813 طلبه زن در 105 حوزه جذب و تحت پوشش قرارگرفتهاند.
حضرت حجتالاسلاموالمسلمین استاد رشید پور
حجتالاسلام رشید پور علاوه بر تحصیل در حوزۀ علمیه، فارغالتحصیل رشته روانشناسی از دانشگاه تهران هستند. این شخصیت فرهیخته حدود چهار سال مدیریت آموزشوپرورش منطقه 11 تهران را بر عهده داشتند. ایشان سابقه بیست سال تدریس در دانشگاه شهید بهشتی را دارند. حسن خلق و شیوه مطلوب تدریس باعث شده بود که قریب به 200 دانشجو در هر ساعت تدریس در کلاسهای ایشان شرکت نمایند.
حجتالاسلام رشید پور حدود بیست سال با سازمان انجمن اولیا و مربیان کشور همکاری داشته است و مقالههای فراوانی در حوزۀ تعلیم و تربیت اسلامی تدوین و به جامعۀ علمی کشور عرضه کرده است. ایشان بهمنظور توسعه تعلیم و تربیت اسلامی، بیست کتاب ارزشمند در همین زمینه تألیف و به چاپ رسانده است و امروز معلمان، محققان، پژوهشگران، مربیان و دانشگاهیان از آنها بهره میبرند.
علیاکبر رئوف
در سال 1331 به استخدام اداره فرهنگ درآمد. دو سال در ده بالا و دو سال در دبستان بدر یزد با سمت آموزگار و از سال 1335 بهعنوان مدیر در جامعۀ تعلیمات اسلامی ادامه خدمت داد. در سال 1359 بنا به پیشنهاد آیتا... شهید صدوقی و ابلاغ شهید رجائی بهعنوان مدیرکل آموزشوپرورش منصوب گردید. در سال 1364 بازنشسته و در سال 1365 مجتمع آموزشی حضرت سیدالشهدا(ع) وابسته به جامعۀ تعلیمات اسلامی را به همت و فتوت خیرمندان سعادت آثار، بنیاد نهاده و تا امروز که شصت و یکمین سال معلمی اوست، سرپرست مجتمعهای مزبور و نماینده جامعۀ تعلیمات اسلامی در یزد با بیش از 18 واحد آموزشی، 5300 نفر دانشآموز و 800 نفر کادر است. ضمناً ایشان در سال 1392 موفق به تأسیس حوزه علمیه خواهران گردیدهاند. آقای رئوف ضمن مسئولیت خطیر در مدارس اسلامی حضرت سیدالشهدا(ع) مسئولیت جامعۀ تعلیمات اسلامی و دبیری کانون مدارس اسلامی استان یزد را بر عهده دارد.
مرحوم محدث
مرحوم محدث پیش از انقلاب با شخصیتهای انقلابی؛ همچون شهیدان رجایی، باهنر، بهشتی، مطهری، طالقانی و نیز مقام معظم رهبری(مدظلهالعالی) رفاقت و ارتباطات فکری داشتند و اولین بار در بهار سال 1343 با حضرت امام خمینی(ره) دیدار داشتند. ایشان قبل از انقلاب، در «انجمن پیروان قرآن»، «کانون نشر حقایق اسلامی» و «کانون [سازمان] تبلیغات اسلامی» فعالیت نمودهاند.
ایشان مؤسس جشن بلوغ یا جشن تکلیف نوجوانان بودند. نقش وی در شکلگیری و تصویب نهایی طرح جدید «کلیات نظام آموزشوپرورش جمهوری اسلامی ایران» را میتوان کلیدی دانست. مرحوم محدث تا آخرین لحظات حیات با تألیف کتاب و روشهای جدید تدریسش برای تبیین و ترویج علوم قرآنی تلاش فراوان نمود. روحش شاد.
غلامحسین حیدری
در سال 1344 وارد سنگر حیاتبخش معلمی شد و در مقاطع مختلف تحصیلی، مراکز تربیتمعلم و در دانشگاهها تلاش مجاهدانه داشت. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سمتهای رئیس آموزشوپرورش اسفراین، بجنورد، مدیرکل آموزشوپرورش استان زنجان و خراسان، معاون تأمین و تربیت نیروی انسانی وزارت آموزشوپرورش، معاون توسعه مشارکتهای مردمی و قائممقام وزیر انجاموظیفه نمود. پسازآن بهعنوان مدیر امور فرهنگی و روابط بینالملل آستان قدس رضوی و خادم افتخاری حرم مطهر رضوی به خدمت در آن بارگاه نورانی پرداخت. در سال 1392 نیز بهعنوان «معلم ماندگار» در سطح کشور انتخاب و معرفی گردید.
فریده خزعل بعلبکی (حدادیان)
نام اصلی ایشان، فریده خزعل بعلبکی است؛ اما همه ایشان را با نام فامیل خانوادگی همسر مرحومشان، حدادیان میشناسند. بهواسطۀ پدر، ریشه در خاک مجاهد خیز جنوب لبنان دارند. ایشان از چهرههای شناختهشده و از دستۀ شایستهترین معلمان و مدیران فعال در عرصۀ تأسیس و اداره مدارس اسلامی در تهران هستند. به خصوص فعالیتها و مبارزات ایشان درزمینۀ تأسیس و اداره مجتمع آموزشی روشنگر در دوران رژیم ستمشاهی، برگ زرینی در تاریخ تعلیم و تربیت ایران اسلامی است. پس از پیروزی انقلاب تاکنون نیز ایشان همواره از مدافعان فعال و الگوی مدرسه اسلامی بودهاند.
استاد سید محمد صالح هاشمی گلپایگانی
دورۀ دکترا، پایاننامه خود را با عنوان «اخلاق و عرفان اسلامی» در مؤسسه امام خمینی(ره) - تحت نظر آیتا... مصباح – گذراند. ضمن عضویت در هیئتعلمی دانشگاه امام صادق(ع)، از سال 1378 بهصورت رسمی، مسئولیت تهیه «طرح مطالعاتی آثار استاد شهید مطهری» به وی سپرده شد. در حال حاضر یکی از مهمترین سمتهای ایشان، ریاست دانشگاه علمی کاربردی محمد رسول ا... است.
سوابق پژوهشی: مؤلف کتاب بینش مطهر، پژوهش در مورد تدبر و تفسیر، پژوهش در مورد راهکارهای ارتقای انگیزه، تدوین بیش از 30 جلد کتاب، تألیف کتب بینش و رفتار.
حضرت حجتالاسلاموالمسلمین دکتر سعید مهدوی کنی
در سال ۱۳۴۵ در شهر تهران به دنیا آمد. در سال 1394 با تصمیم اعضای هیئتامنای دانشگاه امام صادق(ع) بهعنوان رئیس جدید این دانشگاه انتخاب شد .تحصیلات ایشان دیپلم ریاضی فیزیک، کارشناسی ارشد معارف اسلامی و تبلیغ از دانشگاه امام صادق(ع)، دکترای فرهنگ و ارتباطات هست. در سمت استاد دانشگاه انجاموظیفه مینماید. فعالیتهای پژوهشی فراوانی داشته است. عضو مجامع علمی گوناگون هست و در عرصه علم و دانش صاحب مقالات و تألیفات هست. دکتر مهدوی کنی به تعالی و توسعه مدارس اسلامی بسیار معتقد است و در این زمینه تلاشهای گستردهای داشته است. دکتر مهدوی عضو هیئتامنا کانون مدارس اسلامی هست.
دکتر مرتضی زاهدی، مدیر دفتر امور تربیتی در دولت شهیدان رجایی و باهنر
وی اکنون از تمام عرض و طول دستگاههای اجرایی، یک اتاق با چند صندلی در منزل شخصیاش، یکتخته وایت برد متحرک، یک صندلی پلاستیکی کوچک اختصاصی و یک میز کوچک که دفتر و کتابهایش را نگهداری میکند را ترجیح داده است. این مجموعه دانشگاه و پژوهشگاه زاهدی است که در آن استادان موردنیاز تعلیم و تربیت کشور را پرورش میدهد. دکتر زاهدی بنیانگذار مؤسسۀ فرهنگی قرآن و عترت صابره(س) است که دارای برنامۀ فعالیتهای گستردهای بدین شرح است: تحقیق و مطالعه دربارۀ مبانی و فلسفه و نظام تعلیم و تربیت اسلامی و فرهنگسازی و ترویج اندیشههای مذکور، تحقیق و مطالعه دربارۀ مهندسی فرهنگی و ترویج فرهنگ اسلام و مبارزه با هجمههای فرهنگی اجانب، تحقیق و مطالعه دربارۀ بررسی وضعیت نظام آموزشوپرورش کشور توسط مؤسسه، اعم از آموزش عمومی و دانشگاه و همکاری مؤسسه با نهادهای مربوط، تحقیق و مطالعه دربارۀ آموزش خانواده در چهار رشته علمی و کاربردی از دیدگاه اسلام و ترویج اندیشههای مذکور، تحقیق و مطالعه دربارۀ ترویج فرهنگ عاشورایی و شرح و تفسیر علمی و اجتماعی زیارت عاشورا، تحقیق و مطالعه دربارۀ حقوق زن و نقش زن در حیات انسانی از دیدگاه اسلام و ترویج اندیشههای مذکور و نقد فمینیسم، تحقیق و مطالعه دربارۀ جهانیشدن با قرائت حضرت مهدی -ارواحنا له الفداه- و ترویج اندیشههای مذکور و نقد جهانیسازی غربی و ارائۀ معارف مهدویه (س)، از آن میان مباحث اسرار انتظار در دعای ندبه و وظایف منتظران حقیقی و...، تحقیق و مطالعه دربارۀ فلسفۀ ابتلائات از دیدگاه قرآن کریم و روایات اهلالبیت(ع) و ترویج اندیشههای مذکور، تحقیق و مطالعه دربارۀ عالم آخرت از دیدگاه قرآن کریم و روایات اهلالبیت(ع) و ترویج اندیشههای مذکور.
علاءالدین میر محمدصادقی
در سال 1310 در اصفهان متولد شد. خانوادۀ ایشان اهل علم و فضیلت و همیشه مورداحترام عامۀ مردم بوده و خواهد بود. قبل از انقلاب در مسیر شکلگیری انقلاب با روحانیت ارتباط مستحکمی داشت. عضو فعال انجمن تبلیغات اسلامی بود. با شهدای گرانقدر مطهری، بهشتی، رجایی، باهنر و سایر شخصیتهای سیاسی و مذهبی در مبارزه با رژیم طاغوت در ارتباط بود و در این راه همکاری مینمود. در جلسات هفتگی حضرت امام(ره) شرکت میکرد و بهصورت مستمر با آن حضرت دیدار داشت و در مبارزه با طاغوت همکاری مینمود.
با فعالیتهای تجاری و حمایتهای گستردۀ اقتصادی از مبارزان انقلاب پشتیبانی میکرد. با همکاری شهیدان رجایی، دکتر باهنر و گروهی از شخصیتهای سیاسی و مذهبی مدرسۀ اسلامی رفاه را تأسیس نمود تا از این طریق تحول فکری در جامعه ایجاد شود. عضو فعال کمیتۀ تنظیم اعتصابات بود. بعد از انقلاب عضو فعال اتاق بازرگانی بود. ایشان در هیئتامنا و هیئتمدیره بسیاری از مؤسسات فرهنگی، مذهبی، اقتصادی و خیریه عضویت داشته است و هماکنون این فعالیت ادامه دارد. یکی از هزاران برگ زرینی که در کارنامۀ زندگی قبل و بعد از انقلاب در عرصههای مختلف داشته است حمایت از توسعۀ مدارس اسلامی و انقلابی است. ایشان عضو هیئتامنای کانون مدارس اسلامی بوده و برای تعالی و توسعۀ مدارس اسلامی از این مؤسسه حمایت مینماید. کارنامۀ زندگی ایشان پر از اعمال خیر است و برای حفظ اصول و ارزشهای انقلاب فعالیتهای خالصانه دارد.
حمید مردانی فر
به مدت 27 سال هست که در کسوت ارزشمند معلمی خدمت میکند. چندین ماه در دوران دفاع مقدس حضورداشته است و جانباز شیمیایی است. به مدت 45 روز در صف مبارزان مدافعان حرم حضورداشته است. مؤمنانه و مخلصانه در پستهای مدیریتی آموزشی خدمت کرده است.
سید صادق حجازی
سید صادق حجازی در سال 1300 شمسی در خانوادهای فرهنگی در استان همدان چشم به جهان گشود. او پس از اتمام تحصیل و با مدرک فوقدیپلم به استخدام آموزشوپرورش درآمد. سید صادق حجازی، از سال 1322 بهعنوان معلم ریاضی و پسازآن در کسوت مدیر مدرسه به مردم خدمت کرد. مرحوم حجازی قبل از انقلاب علیه طاغوت فعالیت کرده است. سید صادق حجازی علاوه بر مبارزه با رژیم پهلوی، با گروههای چپ و مارکسیستها هم مبارزه میکرد. به عنوانی معلمی الگو در بین فرهنگیان استان مطرح بوده است و تا آخرین لحظات عمر و با وجود سن بالا به عشق معلمی و تربیت نسل آیندهساز در مدرسه فعالیت نمود. روحش شاد.
دکتر لطفا... مهدوی
لطفا... مهدوی متولد سال 1343، در شهر آمل (مازندران) هست. وی استادیار و عضو هیئتعلمی دانشگاه فرهنگیان تهران است. دکتری تخصصی زیستشناسی با گرایش فیزیولوژی D.ph است. ایشان در سمتهای مختلف مدیریتی انجاموظیفه نموده است. آخرین مسئولیت ایشان مدیرکل تربیتمعلم در وزارت آموزشوپرورش است. ماهها در جبهههای دفاع مقدس حضورداشته است. دکتر مهدوی در جهاد دفاع از حرمین شریفین در سوریه شرکت کرده است و دارای تألیفات و پژوهشهای علمی هست و منظر استادی ارزشی و ایثارگر، از طرف کانون مدارس اسلامی مورد تجلیل قرار گرفت.
سید عبدالوهاب طالقانی اصفهانی
بیستم فروردین 1309 در شهر اصفهان دیده به جهان گشود. دارای دکترای علوم قرآن هست. قبل از استخدام در آموزشوپرورش در ضمن تحصیل در حوزه، در مدارس جامعۀ تعلیمات اسلامی به تدریس اشتغال داشته است. سال 1336 (درحالیکه استخدام آموزشوپرورش بوده و دانشجوی سال دوم الهیات) با استفاده از بورس به دانشگاه آمریکایی بیروت رفته و یک سال دوره تعلیم و تربیت و روانشناسی گذرانده است. دکتر طالقانی در طول دوران زندگی علاوه بر تدریس در دانشگاه در کسوت معلمی در مدارس اسلامی اصفهان تدریس و مدیریت کرده است.
شیخ عباسعلی اسلامی
سال 1275 (هـ. ش) در شهر سبزوار پا به عرصۀ حیات گذاشت. پس از فراگیری علوم اولیه در شهر سبزوار، از محضر استادان و عالمان بزرگی همچون آیتا... میرزا مهدی اصفهانی، آیتا... آقازاده کفایی، آیتا... حاجآقا حسین قمی در حوزۀ علمیه شهر مشهد کسب فیض کرد. پس از پایان دوران تحصیل در مشهد به زادگاه خود شهر سبزوار بازگشته و کلاسهای آموزش قرآن و تبلیغ معارف اسلامی را تشکیل داد. در سال 1305 (هـ. ش) راهی دیار عراق شد تا از محضر بزرگان بهویژه شیخ آقابزرگ تهرانی بهره جوید. نخستین کلاسهای «جمعیت پیروان قرآن» در منزل شیخ عباسعلی اسلامی برگزار شد. جلسههای جمعیت پیروان قرآن بهطور دائمی در منازل افراد تشکیل میشد. کارنامه مبارزاتی شیخ عباسعلی اسلامی سراسر وعظ و خطابه علیه رژیم پهلوی است. ایشان با تأسیس مدارس جامعۀ تعلیمات اسلامی و فراگیر نمودن آن در کل کشور پرچمی را برافراشت که بنا به فرمودۀ رهبر معظم انقلاب «از مدارس پیشرو و پیشقراول در دوران غربت اسلام بوده است».